Pontosan tudom, hogy milyen érzés az, amikor belecsöppenünk egy számunkra új világba és megjelenik bennünk a tudás iránti vágy. Ilyenkor szeretünk belemélyedni egy-egy témába és mi magunk megtalálni/meghatározni a számunkra legmegfelelőbb irányt.

Igyekeztem olyan könyveket összeválogatni a lista írásakor, melyeket én magam is olvastam, vagy legalábbis hallomásból ismerek. Nehéz kiragadni csupán egy-egy mondatot, vagy bekezdést bármelyik könyvből, mert ennél jóval több bölcsesség, tudás és inspiráció szerepel bennük, ám kedvcsinálásképpen azoknál a könyveknél, melyeket olvastam, ezt megteszem.

Ha csak egy olyan könyv is akad, mely felkelti az érdeklődésedet és az elolvasásakor egy kicsivel is közelebb kerülsz magadhoz, a vágyaid meghatározásához, már megérte összeállítanom ezt a listát. 🙂

A lista közel sem teljes, ha ismersz olyan könyvet, amely szerinted „alapmű” az adott témában és én mégsem tettem róla említést, akkor hozzászólásban nyugodtan megírhatod. 🙂

Jógával kapcsolatos könyvek:

 • B.K.S. Iyengar – A jóga fája „Ne tégy különbséget, mondván, hogy te jobb jógát gyakorolsz, mint ez, vagy rosszabbat, mint amaz. A jóga egy, miként egy a világ, s a benne élő emberek is egyek.” „Az artha megvalósítása a második életszakasz feladata és ebben a periódusban nemcsak a pénz gyűjtése tanácsolt, hanem az is, hogy a házasélethez társat találjunk. Ez az időszak lehetőséget nyújt a szeretet és az emberi boldogság megtapasztalására és a barátságból és részvétből kifejlődő egyetemesség érzése révén felkészíti a szellemet arra, hogy elérje az isteni szeretet.”
 • B.K.S. Iyengar – Az Élet Új Megvilágításban „Tüzes és szenvedélyes ember vagyok, és talán meg kellett mutatnom a világnak, hogy nem vagyok értéktelen. De ennél is inkább meg akartam találni, hogy ki vagyok valójában. Meg akartam érteni ezt a rejtélyes és csodálatos jógát amely képes feltárni számunkra legbensőbb titkainkat éppen úgy, mint a körülöttünk lévő univerzum titkait, valamint felfedi a benne elfoglalt helyünket örömteli, szenvedő és tanácstalan emberekként.” „A jóga rámutat, hogy általában merev viselkedésminták kialakításával reagálunk a külvilágra, melyek arra kárhoztatnak bennünket, hogy ugyanazokat az eseményeket éljük újra vég nélkül, jóllehet a formák és kombinációk felszínes változatosságában.”
 • B.K.S. Iyengar – Jóga Új Megvilágításban „A világ szent könyveinek tanulmányozása képessé teszi a szádhakát arra, hogy az élet nehéz kérdéseire összpontosítson és sikeresen megoldja azokat, amint felmerülnek. E tanulás véget vet a tudatlanságnak és tudással ajándékozza meg a gyakorlót. A nem-tudás kezdet nélküli ugyan, azonban véget vethetünk neki. A tudásnak van kezdete, de nincs vége.” „A prána megszelídítése az idegeken múlik. A kiegyensúlyozott, lágy, finom és mély légzés, mely nem idéz elő a testben lökésszerű mozgásokat, megnyugtatja az idegeket és lecsillapítja az elmét. Az idegek számára a modern civilizáció okozta stresszhatások is olyan terhelést jelentenek, amelyeknek a shavászana a legjobb ellenszere.”
 • Dinah Rodrigues – Hormonjóga Természetes egyensúly a változókorban
 • Egedi-Kovács Melinda – Bevezetés a védikus alkímiába „Nincs nagyobb művészet az életben, mint megtalálni a kényes arányt e négy fontos terület – artha, dharma, káma és móksa – között és vágyainkat rájuk irányítva örömteli játékká változtatni a sorsunkat. Az anyagi dimenzióból történő kiszabadulás nem valósítható meg sem az élettől való elfordulással, az aszkézissel, sem pedig a megcsömörlésig történő élvhajszolással, a korunkban felkapott éld ki magadból mentalitással.” „A lélek se nem teremti, se nem választja a szenvedést, mert számára az öröm átélése a cél.”
 • Hegedűs Zsolt – Hatha jóga ászana és ami mögötte van
 • Leslie Kaminoff – Jóga anatómia „A jóga és az anatómia között, kölcsönösen tanulságos kapcsolódásnak az oka egyszerű: a jóga legfőbb alapelvei tulajdonképpen az emberi test megkonstruálásának a legfőbb elismerésén nyugszanak. A jóga tanulmányozásának tárgya az Én, márpedig az Én a fizikai testben lakik.” „A jóga segít úgy felszabadítani a tengelyes csontvázunkban tárolt potenciális energiákat, hogy felismeri és kioldja azon kevésbé hatékony külső izmok erőfeszítéseit, amelyek megakadályozhatják a fent említett mélyről jövő erők kifejeződését.”
 • Nikolic Anita – Az egészséges gerinc Jóga és dao yin gyakorlatok
 • Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda – A Bhagavad Gítá úgy, ahogy van „A yama, niyama, ászana, pránáyáma, prátjáhára, dhárana, dhyána és samádhi gyakorlásával az ember fokozatosan emelkedik felfelé, ám ezek csupán előkészítik az odaadó szolgálat által elért tökéletességet. Egyedül az odaadó szolgálat ajándékozhatja meg békével az embert. Ez az élet legmagasabb rendű tökéletessége.” „A Bhagavad-gítá a lélekre helyezi a hangsúlyt, különösen a második fejezettől kezdve. Az Úr rögtön az elején kijelenti, hogy a test mulandó, ám a lélek elpusztíthatatlan (antavanta ime dehá nityasyoktáh sharírinah).”
 • Paramahansza Jogananda – Egy Jógi Önéletrajza „Csupán az értheti meg az örök igazságot, aki kiszabadítja magát az előítéletek béklyójából.” „Egy valódi jógi a föld megannyi gondja-baja közepette – legyen szó rovarzümmögésről vagy perzselő napsütésről – tudat fölötti állapotba képes merülni. A szamádhi első fokozatában (szavikalpa) a tanítvány tökéletesen ki tudja kapcsolni a külvilág ingereit. Meg is lesz a jutalma: az Édenkertnél is tündéribb belső világ muzsikája és jelenetei.”
 • Patanjali jóga szútrái I/41. „A megfigyelő, a megfigyelés és a megfigyelés tárgya tökéletes eggyéolvadásának állapota áll fenn és áll elő, mint egy átlátszó drágakőben, amikor megszűntek az elmében lezajló alakulások.” II/6. „A szenvedést, amely még nem következett be, el kell kerülni.”
 • Selvarajan Yesudian Haich Erzsébet – Sport és Jóga „Ember, te vagy egyedül saját magad titka. Ki tudná kapudat megnyitni rajtad kívül! És ki tudna belépni? – Te egyedüli.” „Beteg testben nagyon nehéz az öntudat fejlesztése és magasabb szellemi állapot átélése, ezért először ismerjük meg a testünkben működő erőket, tanuljuk meg jól használni ezeket és uralkodjunk felettük, akkor testünk nem lesz többé akadálya a magasabb szellemi síkokba való emelkedésnek.”
 • Sri K. Pattabhi Jois – astánga jóga mester eredeti tanításai – A jóga füzére Jóga Málá
 • Stefania De Mitri – Jóga, ahogy Te szereted! 396 kivehető és sorba rendezhető gyakorlókártyával
 • Tengerdy Krauser Ágnes – A Nő az Élet Nukleusza „Amikor imádkozunk, akkor megfogalmazzuk szívünk vágyát és tudatjuk Antarjamival, aki minden szív ismerője, a mindenség szíve. Hangosan vagy némán, mindegy, ez mindig nagyon bensőséges, intim folyamat önmagunkon belül.” „Minden nőben, ezer nő él. A tanító, gyógyító, feleség, nővér, anya, harcos, szent, szűz, szerető… akkor képes megőrizni méltóságát, ha minden megnyilvánulásában tükrözi tiszta tudatának kreativitását. Az a nő, aki rendszeresen jógázik, meditál, képes felismerni a benne lakozó ezer nőt, a sokarcú Istennőt. Mindig integritással és tartással éli azt, akit éppen megtestesít. Szerepei és álarcai mögött az EGY cselekszik, a kreatív teremtő, tápláló és összetartó erő.”
 • Tengerdy Krauser Ágnes – Yin jóga A csontig hatoló Kundalíni Chakra, fény, szín, hangterápiával „Két fizikai szemünk látja a jelent és a múltat, harmadik szemünk pedig feltárja a jövőt. Bal szemünk a hold, jobb szemünk a nap képviselője. Harmadik szemünkben az ébredés vágya fűt, tüzel minket a spiritualitás útján. Ha az Ajna ponton meditálunk, az segít megtisztítani bűneinktől, karmánktól, tisztátalan gondolatainktól.” „Rendszeres Yin gyakorlással nem csak az idegrendszerünkben és pszichénkben érhetünk el gyönyörű eredményeket, hanem az ízületek, csontok állapotában egyaránt. Nem ritka, hogy Yang gyakorlásunk elmélyül, valamint testtartásunk és járásunk is előnyére változik.”

Meditációval kapcsolatos könyvek:

 • Jon Kabat Zinn – Bárhová mész, ott vagy Éberségmeditáció a mindennapi életben „Szeretek egyszerűen úgy gondolni az éber figyelemre, mint a tudatos élet művészetére. Gyakorlásához az embernek nem kell buddhistának vagy jóginak lennie. Ha egy kicsit is ismerjük a buddhizmust, tudjuk hogy az benne a leglényegesebb, hogy önmagunk legyünk és ne próbáljunk mássá válni, olyasvalamivé, ami most nem vagyunk.” „De neked nem kell letérned az utadról vagy valami különleges helyet találnod ahhoz, hogy gyakorolhasd az éber figyelmet. Elegendő, ha az életedből egy kevés időt a csendnek és az úgynevezett nemcselekvésnek szentelsz, majd ráhangolódsz a légzésedre.”
 • Matthiew Ricard – A meditáció művészete „A saját belső pozitív tulajdonságaink fejlesztésével tudunk a legjobban segíteni másoknak.” „A meditáció tárgya az elme maga. Jelenleg egyszerre zavarodott, zaklatott és lázadó és mindemellett számos kondicionált és automatikus minta hatásának van kitéve. A meditáció célja nem az, hogy lezárjuk, vagy elaltassuk az elmét, hanem hogy felszabadítsuk, megtisztítsuk és kiegyensúlyozzuk.”
 • Rose Elliot – Minden egyes lélegzeteddel Mindfulness – Lélegezd át magad a tudatos életbe!
 • Szvámi Véda Bhárati – Mantra és meditáció „A meditáció nem pusztán kiüresedés – a béke az béke, nem csupán a háború hiánya, a csend nem egyszerűen a szavak hiánya és a nyugalom sem energiahiány.” „Nem ajánlok semmilyen különleges mantrát, semmilyen speciális forrásból vagy tradícióból, de a mantra és a meditáció nagyszerűsége ellenőrizhető, ha csendben megfigyelünk egy bölcset és egy gazdag vagy egy intellektuális embert, amikor a halálos ágyán fekszik.”

Ajurvédával kapcsolatos könyvek:

 • Dr. Vasant Lad – Ayurveda I. Alapelvek
 • Dr Vasant Lad – Ayurveda Az öngyógyítás tudománya
 • Hans H. Rhyner – Ájurvéda mindenkinek „Az egészségmegőrzés szempontjából fontos tudni, ha a lelki alkatunktól eltávolodunk, valami nem lesz kerek bennünk, azaz lelki immunitásunk szenved csorbát.” „Az Ájurvéda az olyan kíméletes sportokat részesíti előnyben, amelyek nem terhelik túl az ízületeket. Az aerob (hatékony oxigénfelhasználáson alapuló) edzések fontosságát az Ájurvéda már jóval a modern trendek előtt felismerte.

Hangtálakkal kapcsolatos könyvek:

 • Bálint Györgyi – Hangterápia tibeti hangtálakkal Történetek, tények, gyakorlatok
 • Eva Rudy Jansen – Tibeti hangtálak Hasznos útmutató és kézikönyv a hangtálakhoz „Mindenki egyedi hangrezonanciát fokozó test és így teljesen másképpen rezonáltatja meg a tálat. Így egy tál különböző embereknek különbözőképpen fog rezonálni.” „Lyukak keletkeznek az étertestben drogok használata (még az úgynevezett könnyű drogok is) illetve bizonyos allopatikus gyógyszerek által, mint például az antibiotikum. Az éteri testnek meg van a képessége, hogy meggyógyuljon, de amikor ezek a lyukak nagyok, ez a képesség is legyengül, és nagyon hosszú időt vesz igénybe, míg teljesen meggyógyul. A hang, különösen a tingshák hangja nagy segítség lehet ebben.”

Egyéb hasznos könyvek:

 • Balogh Béla – A végső valóság „A Világegyetem a gondolat erejének engedelmeskedő rugalmas energiatenger, amely mindent lehetővé tesz, kivéve azt, ami a Világegyetem valódi természetével és törvényeivel ellenkezik.” „Ha valaki olyan problémával szembesül, amit mentálisan, vagy érzelmileg nem tud feldolgozni, zavar keletkezik az asztrális és/vagy a mentális testben. Mivel ezek a magasabb energiaszinten létező testeink a földi test létezésének elengedhetetlen előfeltételei és irányító egységei, nyilvánvaló, hogy a probléma előbb-utóbb a fizikai testben is jelentkezni fog.”
 • Edith Eva Eger – Az Ajándék – 12 életmentő lecke
 • Orvos-Tóth Noémi – Örökölt Sors Családi sebek és a gyógyulás útjai „Fel kell ismernünk: attól, hogy valamely történésnek vége szakadt, a hatása még hosszú évek, évtizedek elteltével is érezhető a leszármazottak mindennapjaiban. Mára ez már nem az ezotéria világába tartozó hiszem ha akarom jellegű vélekedés, hanem megrázó erejű, tudományos kutatások által alátámasztott tény.” „A kapcsolati minták, amelyekbe gyerekként belenövünk (ahogy a szüleink egymással és egymásról beszélnek), előrevetítik, hogy felnőve mit tartunk majd természetesnek, normálisnak, magától értetődőnek egy kapcsolaton belül. Amíg ezeket nem vizsgáljuk meg alaposabban, amíg nem is kezdjük el megkérdőjelezni az igazságukat, vakon követjük őket és nem értjük, mi történik velünk.”